DOCUMENTEN


Op deze pagina plaatsen we oude documenten van en over het Caland Lyceum. Als eerste hebben we het "Programma van Orde" uit najaar 1962 erop gezet. De bedoeling is dat er nog meer documenten op de site worden geplaatst. Kortom, we houden ons opnieuw ten zeerste aanbevolen.

Programma van Orde, pagina 1, najaar 1962 (pdf-bestand, 326kB)

Programma van Orde, pagina 2, najaar 1962 (pdf-bestand, 85kB)

Deze documenten zijn ter beschikking gesteld door Piet van der Waal.

 

Begin 2014 ontvingen we van Jan Bosselaar een aantal exemplaren van de schoolkrant Stentor, "officieel orgaan van het Caland Lyceum". Twee exemplaren uit 1961 hebben we hier integraal opgenomen.

Wat direct opvalt, zijn de nostalgische advertenties. Zoals bijvoorbeeld van het nog altijd op dezelfde plek bestaande dansinstituut I.D. Meijer et fils aan de Henegouwerlaan, van de prehistorische rolfilm-camera Agfa Isoly met Isoly-Blitz flitser ("4 x 4 opnamen op een normale rolfilm"), van het verdwenen Sporthuis Centrum, van de verdwenen Boekhandel Bokhorst op de Peppelweg...

Het redactioneel commentaar van het nummer van februari 1961 begint aldus: "Bij het verschijnen van dit nummer danken wij Peter Kerkmans, C. Bruyn en Ans Germs voor hun kopij. Helaas konden wij het wegens ruimtegebrek niet meer in dit nummer plaatsen". Zijn deze bijdragen ooit geplaatst? In de volgende Stentor van maart 1961 vinden we de bijdragen van deze leerlingen niet terug. Maar wel een verklaring van de redactie over het niet plaatsen van ingezonden kopij.

Verder in het februari-nummer een zeer lezenswaardig interview met mevrouw M. van Ende (Emde?) Boas, congrestolk en kunsthistorica. Een van de vragen is nog altijd actueel: "Hoe staat u tegenover de Europese eenheidsgedachte en hoe staat u tegenover het probleem van een Europese taal?". Mevrouw van Emde Boas blijkt in 1961 (!) een vooruitziende blik te hebben: "Ik zie veel heil in het streven naar een Europese eenheid, maar ik zie ook duidelijk de grote bezwaren, vooral ook op het gebied van de talen daarvan." (...) "Naar mijn idee is er maar één oplossing: een bestaande taal algemeen te aanvaarden als verkeerstaal tussen de landen van Europa en van de wereld (Engels?) en verder aan het hele huidige bestel niets te veranderen."

Stentor februari 1961, (pdf-bestand, 6,88MB)

De Stentor was niet onomstreden. Leerlingen uit de laagste klassen waren niet bijster ingenomen met de inhoud van de artikelen. Uit het redactioneel commentaar van het maart-nummer van 1961: "Op het vorige nummer was veel kritiek. De enige kritiek, die wij schriftelijk mochten ontvangen, is elders in dit blad afgedrukt."

Op bladzijde 8 staat de kritiek van Charlot Out: "(...) maar ik weet zeker, dat jullie niet zouden willen dat de eerste- en tweedeklassers, die toch een flink deel van onze school uitmaken, Stentors als deze dichtklappen met hartgrondig: Waardeloos!!. En velen doen dit." (...)
"Is al de kopij die jullie van eerste- en tweedeklassers krijgen (zie voorwoord Redactioneel laatste Stentor) dan zo nietswaardig, dat er absoluut geen stuk van gepubliceerd kan worden?"

In een naschrift op de volgende bladzijde legt de redactie verantwoording af over het niet plaatsen van kopij: "Ten slotte nog één opmerking over de achtergehouden kopij: wij willen tegen iedere prijs vermijden, dat de Stentor een blad wordt, waarin voornamelijk de stommiteiten van leraren vermeld staan."

Stentor maart 1961, (pdf-bestand, 10MB)